Różnorodność Rodzajów Kaw I Jej Procesy Obróbki.

Dobra kawa Stronie Śląskie

Poradniki

Różnorodność rodzajów kaw natomiast jej przebiegi obróbki.

Wszystek z nas zna jak wygląda i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie istnieje jednak wiele innych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma zdania. Różnią się od siebie przede wszystkim stopniem nasycenia, typem wypalania i smakiem. Dzieje się tak, bo są wytwarzane w rozmaity rozwiązanie z różnorodnych ziaren kawy. Jakie różnice można zatem dostrzec pomiędzy znanymi kawami, oraz tymiż nieco popularnymi? Jaka z kaw świata jest najwspanialsza?

Dobra kawa Kowary

Espresso, latte i flat white więc wyjątkowo prestiżowe rodzaje kaw na świecie. Espresso to niska ilość kawy o objętości około 30 ml, która poznaje się ogromną mocą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody zastosowanej do realizacji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato lecz to poważne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą częścią są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej stosuje się je w czystej szklance, aby charakterystyczna budowa była jako daleko widoczna. Natomiast flat white to kawa, jaka nie odróżnia się szczególnie od latte macchiato. Jedyną odpowiedzią jest fakt, że kreuje się ją poprzez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Kowary

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co wyróżnia mniej znane rodzaje kaw?

Kilku z nas zdaje sobie sprawę z tego, że stoją różne typy kaw niż wysoko wymienione. Jak radzi ekspert z nazwy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto więc faktycznie właściwie mniejsza wersja espresso, którą wytwarza się w taki jedyny sposób ale z mniejszej liczby wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z serii to całe przeciwieństwo ristretto. Co rzeczywiście jest również oparta na bazie espresso, przecież istnieje o wiele większa. Lungo wytwarza się poprzez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest delikatniejsza. Nie chodzi jej jednak mylić z americano, do którego dodaje się gorącej wody. Kawa mocca lecz to stała interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, łączy się czekolady w form proszku lub syropu, oraz na wierzch kładzie się bitą śmietanę. Dobra kawa Kowary

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone tylko dla dorosłych. Niektóre z nich zawierają niewielką część słabego alkoholu, ale niekiedy łączy się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest hodowana na bazie espresso, do którego sprawia się podgrzane whiskey, brązowy cukier i dobrą śmietanę na wierzch. Kawa po irlandzku przyznaje się oraz sposobem podania, gdyż przeważnie stanowi ona serwowana w kieliszku od piwa, dzięki czemu wygląda ona oczywiście ten napój. Dobra kawa Kowary

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o